Category: Kosovo

Kosovo, is a region in southeastern Europe. In antiquity, the Dardanian Kingdom, and later Roman province of Dardania was located in the region. It was part of Serbia in the Middle Ages, during which time many important Serbian Orthodox Christian monasteries, some of which are now UNESCO World Heritage sites, were built.

Crisis and Consent in Kosovo Politics

Thaçi’s politics intensely and violently divides the country. If he is voted in as the President, the country may well tend towards the civil conflict. It suffices to observe the mobilisation of police forces and their overbearing presence on the streets of Prishtina that are needed in order to maintain the government’s minimal level of stability.

Remembering Raçak Massacre

Evidence of tampering — should such evidence become available, is, in fact, excellent circumstantial evidence of guilt. If one can trace where the order to tamper came from, it permits a pretty strong inference that it was done for the purpose of hiding the truth, which demonstrates consciences of guilt.

E ardhmja e pasigurt e Kosovës

Turmat protestuese anti-qeveritare në ngjarjen e së shtunës megjithatë, janë udhëhequr nga grupet shumë të korruptuar politike, të cilët e kanë ftuar popullsinë civile për qëllime nacionaliste, të vendit më të izoluar dhe më të varfër në Evropë për të protestuar kundër një qeverie rëndë të korruptuar!

Krimi e Ndëshkim në Kosovë

Politikanët janë të pajisur me pasaporta diplomatike, dhe për ta liria e lëvizjes nuk është një shqetësim. Ata janë gjithashtu të pasur, sidomos duke gjykuar CV-të e tyre kriminale. Pyetja është, pse BE-ja po ua ndalon qytetarëve lirinë e lëvizjes, por jo kriminelëve – një pyetje që më së miri do t’i përgjigjej vetë BE, qëndrimi i tyre qëndrim ka qenë një mbjellje, fuqizim dhe dhënie e mundësisë për të jetuar në një parajsë për të korruptuarit, për ata që janë përgjegjës për këto veprime pa u ndëshkuar në pragun e derës së kontinentit evropian.

Crime and punishment in Kosovo

Seven years after the declaration of independence Kosovo is not an independent republic with full rights. The EU’s attempt to positively influence Kosovo has been significantly weakened [if it hasn’t entirely failed] by the fact that some of its high officials within the ‘EU Rule of Law Mission in Kosovo’ [EULEX], have had involvement in the very same organized crime and corruption they have been mandated to combat in joint efforts with local institutions.

Slaktivizmi si nevojë për shfryrje

Slaktivizmi përdoret në shumicën e shfryrjes së presionit në Kosovë dhe atë më së shumti në mediat sociale. Rasti i një të riu kur kërcënoj kryeministrin është gjithashtu i ngjashëm me përkrahjen për protesta, kundërshtimin e demarkacionit, kundërshtimin e Bashkësisë së Komunave si dhe me aktivizëm tjetër.