Category: Europe

Europe is, by convention, one of the world’s seven continents. Comprising the westernmost peninsula of Eurasia, Europe is generally divided from Asia by the watershed divides of the Ural and Caucasus Mountains, the Ural River, the Caspian and Black Seas, and the waterways connecting the Black and Aegean Seas. Europe is bordered by the Arctic Ocean to the north, the Atlantic Ocean to the west, the Mediterranean Sea to the south, and the Black Sea and connected waterways to the southeast. Yet the borders of Europe a concept dating back to classical antiquity are somewhat arbitrary, as the primarily physiographic term “continent” can incorporate cultural and political elements.

Mos iu prekni dashurinë! (II)

Është letërsi, ama letërsi e bazuar në realitet. Kësisoj indoktrinohej me fashizëm dekada më parë rinia italiane prej regjimit të Musolinit. Ëndrra për t’i kthyer tokat e Perandorisë Romake në shekullin XX përfundoi në katrahurë – para së gjithash – për popullin e thjeshtë italian.

Crisis and Consent in Kosovo Politics

Thaçi’s politics intensely and violently divides the country. If he is voted in as the President, the country may well tend towards the civil conflict. It suffices to observe the mobilisation of police forces and their overbearing presence on the streets of Prishtina that are needed in order to maintain the government’s minimal level of stability.

Remembering Raçak Massacre

Evidence of tampering — should such evidence become available, is, in fact, excellent circumstantial evidence of guilt. If one can trace where the order to tamper came from, it permits a pretty strong inference that it was done for the purpose of hiding the truth, which demonstrates consciences of guilt.

E ardhmja e pasigurt e Kosovës

Turmat protestuese anti-qeveritare në ngjarjen e së shtunës megjithatë, janë udhëhequr nga grupet shumë të korruptuar politike, të cilët e kanë ftuar popullsinë civile për qëllime nacionaliste, të vendit më të izoluar dhe më të varfër në Evropë për të protestuar kundër një qeverie rëndë të korruptuar!

Krimi e Ndëshkim në Kosovë

Politikanët janë të pajisur me pasaporta diplomatike, dhe për ta liria e lëvizjes nuk është një shqetësim. Ata janë gjithashtu të pasur, sidomos duke gjykuar CV-të e tyre kriminale. Pyetja është, pse BE-ja po ua ndalon qytetarëve lirinë e lëvizjes, por jo kriminelëve – një pyetje që më së miri do t’i përgjigjej vetë BE, qëndrimi i tyre qëndrim ka qenë një mbjellje, fuqizim dhe dhënie e mundësisë për të jetuar në një parajsë për të korruptuarit, për ata që janë përgjegjës për këto veprime pa u ndëshkuar në pragun e derës së kontinentit evropian.

Crime and punishment in Kosovo

Seven years after the declaration of independence Kosovo is not an independent republic with full rights. The EU’s attempt to positively influence Kosovo has been significantly weakened [if it hasn’t entirely failed] by the fact that some of its high officials within the ‘EU Rule of Law Mission in Kosovo’ [EULEX], have had involvement in the very same organized crime and corruption they have been mandated to combat in joint efforts with local institutions.