about us

THE Frontliner, is a weekly online magazine, we report and analyse the latest national and international political development, press freedom, culture, economy and theories.

At thefrontliner.net we believe in the intelligence of our readers and we think that the mission of a news magazine is to deliver facts without any opinion or bias, so that the readers can form their own opinion on events we report.

| independently we write - give voice to the voiceless | independently we think - united we stand |

THE FRONTLINERS


THE Frontliner is a not-for-profit media Organisation. Our goal is to bring important news and information to the public, our focus is Human Rights and Press Freedom. We aim to provide an innovative, secure and anonymous way for sources to leak information to our journalists. One of our most important activities is to publish original source material alongside our news stories so readers and historians alike can see evidence of the truth. We will not just report the story, we will live the story and analyse it in depth by facing facts and files of the human history development, we go beyond the borders across the globe and seat back with our editors, tailing the stories letter-by-a-letter, verifying, questioning and unveiling the answers of the political developments, supported by facts and undisputable content for a broader and national serious readership.

This is a virtual place where also Independent Professionals that are willing to share their political and philosophical questions and interpretations towards social developments of human society may be found here. THE Frontliner is funded by Kosovo's renown independent journalist, Vedat Xhymshiti.


THE Frontliner, është një Magazinë Javore, një platformë virtuale për shkrimtarë të pavarur dhe gazetarë vizual. Individët e pavarur që janë të gatshëm të ndajnë pyetjet dhe interpretimet e tyre profesionale ndaj zhvillimeve të shoqërisë njerëzore mund të gjenden këtu. Studentët dhe Profesionistët e Pavarur në të gjithë Globin, janë të mirëpritur për t'u bashkuar me platformën tonë si kontributes të editorialeve mendimtare.


Find us on Social Media » Facebook » Twitter » iNSTAGRAM cropped-cover_thefrontliner-01.png

Vedat Xhymshiti

Vedat Xhymshiti; is an independent Journalist and Long Term Documentary Photographer. Xhymshiti is specialized in News Gathering and covering of the events and milestones of political and social nature Around Southeast Europe and Middle East. His work has been published in several publications including the U. S. TIME Magazine, Der SPIEGEL, The New York Times, Paris MATCH, Foreign Policy Journal, Die Welt ect. Xhymshiti is Founder of THE Frontliner.

242 Articles

Salih Mehmeti

Salih Mehmeti, është radio gazetar i pavarur. Aktualisht ai është duke vijuar studimet në degën e gazetarisë në Universitetin Publik "Hasan Prishtina", fakulteti i Filologjisë. S. Mehmeti, mes tjerash merret edhe me studime autodidaktike në fushën e historisë dhe politikës.

10 Articles

Shkodran Ramadani

Shkodran Ramadani, është autor i rregullt në 'THE Frontliner', një platformë e pavarur mediatike në Kosovë. Shkodrani është student i Universitetit Publik 'Hasan Prishtina' në Prishtinë, në fushën e Sociologjisë në nivelin MA. Shkodrani është i interesuar në interpretimin dhe anilizën filozofike të zhvillimeve politike në shoqërinë shqiptare dhe në nivel ndërkombëtar.

7 Articles

Shpend Kursani

Shpend is an External Senior Researcher at the Kosovar Centre for Security Studies - KCSS. Currently Shpend is also a Member of Assembly at the Prishtina Council on Foreign Relations - PCFR, and a Founder and Member of the Steering Committee at the Balkan Think Tense - BTT. He is also an adjunct lecturer in the field of International Relations at the University College Universum. Shpend has previously (2011-2013) been a Senior Researcher at the Kosovar Institute for Policy Research and Development - KIPRED, where he published a number of policy analysis that in general cover the functioning and political development of Kosovo and Kosovo's relations with Serbia and other international actors. Shpend has pursued his masters degree at the University of Cambridge (2010-2011) where he earned his M.Phil. degree in International Relations with distinctions on his thesis topic “Using Soft Power: The EU’s Ability to Influence the Domestic and Foreign Policies of the States of the Western Balkans”. Shpend holds a B.Sc. degree in Public Policy and Management with the highest honors from the American University in Kosovo (2003-2007). At the beggining of August — 2014 he became member of THE Frontliner, an Independent Journalistic and Political Analysis Online Platform.

11 Articles

Shkelzen Krivaqa

Shkelzen Krivaqa, is an independent researcher on field of political science. In 2014, he obtained his diploma degree in field of Political Science particularly on field of International Law, EU and International organisations policies, as well as international relations. Krivaqa's study interest brought him into a deeper research subjecting the North Atlantic Treaty Organisation's foundation and its period of developing and expansion as well as integrating commitment up to its opposing threat, which was founded in Poland in 1955 — 'The Pact of Warsaw'. He is regular contributor to 'THE Frontliner' regarding NATO and EU foreign policy. Shkelzen joined THE Frontliner in late January 2015.

1 Article

Fitim Salihu

Fitim Salihu u lind më 1990. Shkollimin fillor dhe Gjimnazin e përfundoi në Gjilan, kurse Fakultetin Filozofik, Departamentin e Shkencave Politike në Universitetin e Prishtinës. Fitimi është përkthyes artikujsh, kapitujsh e librash shqip-anglisht dhe anglisht-shqip. Ai është studiues i spikatur i marrëdhënieve ndërkombëtare, neokolonializmit dhe filozofisë së historisë. Merret me shkrime, editoriale dhe analiza politike. Ai një kohë të gjatë udhëhoqi organizatën studentore aktiviste "Klubi Politik i Studentëve" dhe vazhdimisht merret me qytetari aktive. Pos gjuhës amtare, flet rrjedhshëm edhe anglishten dhe mjaftueshëm edhe spanjishten e turqishten.

18 Articles

Musa Dragusha

Musa Xh. Dragusha, me profesion është Avokat. Për katër vjet ka qenë kryetar i Odës së Avokatëve të Kosovës, ai ka shërbyer në shumë organizata të ndryshme institucionale të vendit në fushën e ekspertizës ligjore. Dragusha në Dhjetor 2014, i ka vënë detyrë vetës për t'i trajtuar shqetësimet e lirisë së medias në Kosovë, duke nënshkruar një marrëveshje të bashkëpunimit profesional më Asociacionin e Gazetarëve në Kosovës — AGK. Po në dhjetor, ai i është bashkuar platformës së profesionistëve të pavarur publicistik 'THE Frontliner, për të dhënë kontributin e tij në fushën e publicistikës ligjore për lexuesit virtual. Avokati Dragusha, mund të komunikohet nëpërmjet adresës së tij elektronike: musa_av@yahoo.com

2 Articles

THE Frontliner

*THE Frontliner, is an online platform for Freelance writers and visual journalists. Independent individuals that are willing to share their political and philosophical questions and interpretations towards social developments of human society may be found here. Students of the Philosophical and Journalistic Universities across the Earth, are welcome to join the platform. Find us on facebook, twitter and instagram » http://www.facebook.com/inTHEfrontline » http://twitter.com/inTHEFrontliner » http://instagram.com/THE_frontliner » inTHEFrontliner@gmail.com *The Frontliner is an initiative of Kosovo's Independent Journalist and Long Term Documentary Photographer Vedat Xhymshiti.

599 Articles

Lavdim Hyseni

Lavdimi është student i fakultetit të Gazetarisë në Prishtinë, i interesuar në fushën e gazetarisë ndërkombëtare, respektivisht në tematikat e zhvillimeve politiko-sociale në territoret e përfshira në konflikte të armatosura dhe kryengritje paqësore. Lavdimi është poashtu i interesuar në fushën e fotografisë.

2 Articles

Abit Hoxha

-is experienced researcher in various government and non-government institutions including Kosovar Center for Security Studies, World Bank, United Nations Food and Agriculture Organisation, UNDP, UN Office on Missing Persons in Kosovo, Danish Refugee Council etc. He is the author of ‘Reporting in Kosovo: War and Post-War-challenges and responsibilities (VDM 2010); co-author of ‘The manufacture of an international news event: The day Kosovo was born’ (SAGE 2012) and author of many articles focusing on Kosovo. His research focuses on Media, Conflict, Security, Development, Social Movements and International Politics. Currently working for the EU funded project at the Ludwig Maximilian University researching Media and Conflict. He is a doctoral candidate in field of 'Conflict News Production' at the Ludwig Maximilian University.

7 Articles

Eurisa Rukovci

Eurisa, is a student of Psychology at the public University of Prishtina, the capital of Kosovo, as well as activist of Students' Political Club. She is primarily focused on social psychology, psychoanalysis and interdisciplinary studies of Marxist philosophy. She writes for the theoretical magazine "Leftist" and the Croatian newspaper "Bilten". She is currently involved in writing a journal subjecting the theoretical reading of rock and metal music, a matter that got her connected ever since her music career involvement at her teenage.

2 Articles

Avni Rudaku

Avni Rudaku është i lindur më 1984 në Gjilan, Avniu ndryshe i njohur si Rud-Fiqiruesi, është “Bachelor i Psikologjisë” (2006), “Bachelor i Sociologjisë” (2008) dhe “Master i Sociologjisë” (drejtimi akademik, 2012) në Universitetin Publik të Prishtinës. Rudi ka botuar librat: “Poezi pa frymë” (2010) dhe “Pa frymëzime” (2011). Rudi njihet për analiza shkencore, publicistikë, poezi, analiza politike, kritika arti dhe recensione letrare. Aktualisht është kolumnist i rregullt i shtojcës javore për kulturë në gazetën “Kosova Sot”. Aktiviteti profesional i Rud-Fiqiruesit është i pasqyruar në ditarin e tij në www.fiqiruesi.wordpress.com

25 Articles

Admir Ibrahimi

Admir is currently studying English Language and Literature at Kosovo's Public University 'Hasan Prishtina', his interest is focused on the teaching methods, but indeed he feels more excited about the classroom management as well as translating. His knowledge about translating from English to Albanian native language and vice-versa is a weekly commitment that he devote for 'THE Frontliner' even though Admir is not that fan of politics he is still doing well with translations. He is extremely creative and a guitar lover, which still plays with it.

4 Articles

Arbër Ahmeti

Arbër Ahmeti është njohës i studimeve të sigurisë dhe i së drejtës ndërkombëtare. Aktualisht ai është në përfundim të studimeve post-diplomike në të drejtën ndërkombëtare në Universitetin e Vjenës në Austri.

2 Articles